Bu yıl otuz dördüncüsü İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleştirilen Avrupa Üroloji Derneği (European Urological Association – EAU) yıllık kongresine ilgi yine yoğun oldu.
Haberler
Bu yıl otuz dördüncüsü İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleştirilen Avrupa Üroloji Derneği (European Urological Association – EAU) yıllık kongresine ilgi yine yoğun oldu.

Bu yıl otuz dördüncüsü İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleştirilen Avrupa Üroloji Derneği (European Urological Association – EAU) yıllık kongresine ilgi yine yoğun oldu. On binin üzerinde katılımcıyı ve üroloji alanındaki en güncel araştırmalara imza atan 1.500 kadar bilim insanını ağırlayan bu kongre, “Avrupa’nın en büyük üroloji etkinliği“ olma ünvanını korudu.

Bu saygın kongrenin Androloji programında yer alan Dr. Şerefoğlu, prostat kanseri ile testosteron arasındaki ilişkinin tartışıldığı bir oturumda meslektaşlarıyla bir araya geldi. Prostat kanseri nedeniyle geçirdiği ameliyattan sonra sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) ve cinsel istek (libido) azalması problemi yaşayan bir hastasının bulgularını sunan Dr. Şerefoğlu, bu tür hastalarda testosteron tedavisi verilmesinin olası risklerine dikkat çekti ve diğer konuşmacıların görüşlerini sordu. Kongreye Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezinden (New York, A.B.D.) katılan Dr. John Mulhall, testosteron tedavilerinin prostat kanserini hızlandırdığına ilişkin inancın 1941 yılında yayınlanan bir çalışmaya dayandığındı ve güncel verilerin bu inancı desteklemediğini belirtti. Testosteron verilen prostat kanserli hastalarda yapılan çalışma bulgularının son derece olumlu olduğuna dikkat çeken Dr. Mulhall, gelecekte prostat kanserinin testosteron uygulamalarıyla tedavi edilebileceğini ileri sürdü.

İkinci olarak podyuma çıkan Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu (European Organisation for the Research and Treatment of Cancer – EORTCBaşkanı Dr. Bertrand Tombal ise, prostat kanseri seyrinin testosteron ile hızlanabileceğini ve prostat kanserli hastalara testosteron tedavisi verilmesinin riskler barındırabileceğini kaydetti. Güncel testosteron tedavisi çalışmalarının ümit vadettiğini kabul eden Dr. Tombal prostat kanserinin yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunun ve bir çok prostat kanseri hastasında bu hastalığın uzun yıllar sonra nüksettiğinin altını çizdi.

 
İletişime Geç