İnfertilite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “en az 1 yıl sureyle düzenli cinsel ilişkide bulunan ve herhangi bir korunma yöntemi kullanmayan çiftlerin çocuk sahibi olamamaları” olarak tanımlanmıştır. Evli çiftlerin yaklaşık %15’i infertilite sorunu yaşar ve tedavi arayışına girerler. Bu çiftlerin %5’inde, tüm tedavi denemelerine rağmen herhangi bir sonuç alınamamaktadır. Bu çiftlerin yaklaşık yarısında erkek, yarısında kadın ait çeşitli faktörler rol oynar.
Erkek infertilitesi karmaşık bir sorundur. Sağlıklı bir gebelik için sperm üretimi, spermin testislerden semen içine taşınması ve böylece semen içinde yeterli sayı ve kalitede sperm bulunması gereklidir. Bu aşamaların herhangi birinde aksaklık olması erkeklerde infertiliteye yol açabilir.
Erkeklerde kısırlığa yol açan hastalıkların başında varikosel gelir. Varikosel, testis toplar damarlarında meydana gelen ve testis ısı düzenlenmesini ve beslenmesini bozan genişlemeler olarak tanımlanabilir.
Sperm üretimini (kabakulak hastalığına bağlı gelişen testis iltihabı), taşınmasını (prostat iltihabı) ya da her ikisini birden etkileyen (bel soğukluğu) bazı enfeksiyon hastalıkları da erkek infertilitesine neden olur. Boşalma problemleri, vücutta spermleri tahrip eden antikorların varlığı, hormon üretimini bozan bazı hipofiz tümörleri, radyoterapi, kemoterapi, çocukluk çağında bir ya da iki testisin yumurtalık kesesi içine inmemesi veya inmesinde gecikme olması da çocuk sahibi olamayan erkeklerde rastlanılan diğer bozukluklardır. Son olarak hormonal düzensizlikler, spermleri taşıyan kanallarda tıkanıklık olması, genetik hastalıklar ve kullanılan kimi ilaçlar erkek infertilitesiyle sonuçlanabilir. Bu hastaliklarin yani sıra sigara ve alkol kullanımı, obezite, önceden geçirilmiş genital enfeksiyonlar, çevre kirliliği ve is stresi de infertilite riskini arttıran durumlar arasında sayılabilir.
Çoğu çiftte infertiliteye neden olan birden fazla sebep bulunur, bu nedenle çiftlerin her ikisinin de doktor kontrolü gerekmektedir. Bu kişilerde detaylı bir muayeneyi takiben yapılması gereken tahlillerin basinda semen analizi gelir. Doktor tarafından yapılan ilk değerlendirme sonrası gerekli görülürse testislerin ultrason ile değerlendirilmesi, hormon ve genetik testleri yapılabilir.
Bu muayene ve testler sonrasında saptanan herhangi bir infertilite nedeni bulunması halinde bu nedene yönelik cerrahi tedavi, enfeksiyonların tedavisi ve hormon tedavisi uygulanabilir. Bu yöntemlerin de fayda etmemesi halinde hastaya yardımcı üreme teknikeri (tüp bebek) önerilir.
İletişime Geç