Kapanmanın Eşiğine Gelen Bir Dergiyi Yeniden Canlandırmak: Olağanüstü Bir Editör Çalışması
Haberler
Kapanmanın Eşiğine Gelen Bir Dergiyi Yeniden Canlandırmak: Olağanüstü Bir Editör Çalışması

Bilimsel bir dergide editör olarak hizmet etmek bilgi, özveri, zaman ve azim gerektirir. Bilimsel disiplinlerden bağımsız olarak editörler birbirlerinin başarılarından çok şey öğrenebilirler. Springer Nature’daki bazı istisnai editörlerimizden yayınlarını yeni boyutlara taşıyan inisiyatifleri paylaşmalarını istedik. Onların başarı öykülerinin, diğer editörlerin ilerlemelerine yardımcı olabilecek yeni yollara ilham vermesini umuyoruz.

IJIR: Cinsel Tıp Dergisi (International Journal of Research) yaklaşık 30 yıldır cinsel sağlık alanında lider bir konuma sahipti. Cinsel sağlık alanında çığır açan Viagra (sildenafil) hakkındaki ilk makaleleri yayınlayan bu dergi, en kaliteli araştırmaları yayınlamak konusunda güçlü bir itibara sahipti. Ancak geçtiğimiz birkaç yıl içinde bu saygın dergi, yeni yayınlar sağlama konusunda etkin bir performans sergileyemedi ve olası kapanma tartışmaları vuku buldu. 2017’de yeni bir yayın editörü Virginia Mercer geldi ve ardından yeni bir Genel Yayın Yönetmeni Ege Can Şerefoğlu atandı ve bu durumu tersine çevirmek için bir plan hazırladılar.

Bu ikilinin özverili çalışmaları sadece iki yıl içinde etkisini gösterdi. Derginin yayın sayısı önemli ölçüde arttı. Web sitesine yapılan ziyaretler kayda değer bir şekilde iyileşti ve yenilenen içeriğe çok daha fazla atıfta bulunuldu. 2017 yılında dergiye yollanan makale sayısı sadece 82 iken, başvuru sayısı 2018’de 217’ye ulaştı ve %165 oranında arttı. Bu başarının 2019 sonuna kadar devam ettiği izleniyor. Derginin popülaritesinin artması yayınlanan yazıların daha kapsamlı, kaliteli ve çeşitli olmasını sağladı. Önceleri sadece erkeklerde görülen sertleşme bozuklukları hakkındaki makalelerin yayınlandığı dergide artık kadın cinsel işlev bozuklukları, LGBTQ çalışmaları ve cinsel psikoloji (seksoloji) yazıları da yer buluyor.

Tüm bu çabalar IJIR dergisini bir kez daha cinsel sağlık alanında lider yaparken, bu olağanüstü performans bilimsel yayın yapan dergilerin editörleri için ilham kaynağı oluyor.

Penny Freedman

Kaynak:
https://www.springernature.com/gp/researchers/the-source/blog/blogposts-for-editors/revitalizing-a-declining-journal/17458786

 
İletişime Geç