Peyronie Hastalığı Tedavisine İlişkin Makalemiz Yayınlandı
Haberler
Peyronie Hastalığı Tedavisine İlişkin Makalemiz Yayınlandı

Peyronie Hastalığı sebebi tam olarak bilinmeyen ve genellikle ileri yaşlardaki erkeklerde peniste eğriliklere yol açabilen bir bağ dokusu bozukluğudur. Çeşitli çalışmalar erişkin erkeklerin %3-6 kadarında Peyronie Hastalığı olduğunu kaydetmektedir. Peyronie hastalarının penislerinin dış zarında (tunika albuginea) bir plak oluşur ve bu sert plak nedeniyle penis şekil bozuklukları ortaya çıkar.

Peyronie hastalarının penislerinde beliren plakların kesin bir tedavisi yoktur. Ancak bu plakların neden olduğu penis eğrilikleri cinsel ilişkide zorluğa yol açarsa eğriliği giderici ameliyatlar uygulanabilir. Son yıllarda plak içine enjekte edilen ilaçlarla yapılan Peyronie Hastalığı tedavileri de popüler hale gelmiştir. Her ne kadar uzun yıllardır hyalüronik asit, verapamil veya interferon gibi ilaçlar penis içindeki Peyronie plaklarının içine enjekte edilerek tedavi sağlanmaya çalışılsa da, bu deneysel yaklaşımlar yaygın olarak kullanılmamıştır. 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından kollajenaz adlı bir enzimin Peyronie Hastalarında kullanımının onaylanması, penis içine yapılan bu enjeksiyonların yeniden gündeme gelmesine yol açmıştır.

Peyronie Hastalığı tedavisinde kullanılan penis içi enjeksiyonların etkinliğini ve güvenirliğini mukayese ettiğimiz ve Avrupa Üroloji Derneği (EAU) Genç Akademik Ürologlar Grubu olarak gerçekleştirdiğimiz meta-analiz Journal of Sexual Medicine dergisinde yayınlanmıştır. Hyalüronik asit, verapamil, interferon ve kollajenaz ile yapılan plak içi enjeksiyonların sonuçlarını değerlendirdiğimiz çalışmanın bulguları, interferon ve kollajenaz enjeksiyonlarının penis eğriliğini düzeltmede etkin olduğunu göstermiştir. Çalışmanın tamıma aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743609518313869

İletişime Geç