“Siz olsaydınız ne yapardınız?”: Erkek Sağlığı Uzmanlarının Tedavi Alternatifleri Konusundaki Kişisel Tercihlerini Araştırdığımız Makalemiz Yayınlandı
Haberler
“Siz olsaydınız ne yapardınız?”: Erkek Sağlığı Uzmanlarının Tedavi Alternatifleri Konusundaki Kişisel Tercihlerini Araştırdığımız Makalemiz Yayınlandı

“Erkek Sağlığı” son yıllarda popülerliği artan bir üroloji branşıdır. Sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon), erken boşalma (prematür ejakülasyon), erkek kısırlığı (infertilite), penis eğrilikleri (Peyroni Hastalığı) ve prostat hastalıkları gibi erkeğe özgü rahatsızlıkların tedavisine odaklanan Erkek Sağlığı alanında her geçen gün yeni gelişmeler kaydedilmektedir. Toplum genelinde ve tıp dünyasında Erkek Sağlığı alanına yönelik artan ilgi, özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde ve Avrupada Erkek Sağlığı klinikleri açılmasına neden olmuştur.

 

Her ne kadar Erkek Sağlığı alanında son 20 yılda çok ciddi ilerlemeler kaydedildiyse de, erkeğe özgü bu hastalıkların tedavisinde uygulanan yöntemler henüz ideal seviyede değildir. Bu nedenle her bir hastalığın tedavisi için uygulanabilecek birden fazla tedavi alternatifi mevcuttur. Erkek Sağlığı ile ilgilenen hekimler bu yeni tedavilerin avantajlarını ve dezavantajlarını hastalara anlatmakla yükümlüdürler. Böylelikle hastanın kendisi için en uygun tedavi alternatifini seçmesi amaçlanır.

 

Bu tedavilerin seçilmesi sırasında Erkek Sağlığı uzmanlarının sıklıkla karşılaştıkları soruların başında “Siz olsaydınız ne yapardınız?” gelir. Amerikalı ve Avrupalı meslektaşlarımızla yürüttüğümüz bu çalışmada, biz de bu soruyu Erkek Sağlığı uzmanlarına yönelttik ve ilginç bulgulara ulaştık.

 

Çalışmaya katılan129 Erkek Sağlığı uzmanının büyük bölümü sertleşme bozukluğu için ilk olarak Viagra benzeri ilaç kullanabileceğini belirttiler. Uzmanların %74 kadarının sertleşme bozukluğu için geliştirilen deneysel tedavileri denemek istedikleri kaydedildi (%67 şok dalga tedavisi, %15 PRP enjeksiyonu, %15 kök hücre uygulamaları). Bu tedavilerden fayda görmemeleri halinde penis protezi (mutluluk çubuğu) ameliyatı olabileceklerini söyleyen uzmanların %76’sı 3 parçalı şişirilebilir protez tercih edeceklerini belirtti.

 

Erken boşalma tedavisinde Amerikalı Erkek Sağlığı uzmanları daha çok penis üzerine uygulanan lokal anestetik maddeleri tercih ederken, Avrupalı uzmanların psikolojik tedavilere odaklandıkları saptandı. Penis eğriliğine neden olan Peyroni Hastalığının tedavisinde ülkemizde bulunmayan collagenase adlı ilacın penis içine enjeksiyonunun Amerika Birleşik Devletlerinde ilk tercih olduğu görüldü (%44). Hipogonadizm (testosteron düşüklüğü) durumunda testosteron tedavisini tercih eden uzmanların, hastaların çocuk sahibi olmayı istemesi durumunda selektif östrojen reseptör modülatörlerini tercih edebilecekleri izlendi.

 

Sonuç olarak çalışmaya katılan Erkek Sağlığı uzmanlarının öncelikle uygulaması kolay ve basit tedavilere yöneldikleri, cerrahi gerektiren komplike işlemlerden uzak durdukları görüldü. Erkek Sağlığı alanında yürütülen çalışmalar sayesinde ileride bu tür tedavi alternatiflerinin sayısının artmasını umuyoruz.

 

Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.nature.com/articles/s41443-020-0263-3

İletişime Geç